Manggis berupakan buah yang amat sinonim dengan masyarakat Malaysia. Ia telah di'angkat' sebagai "Ratu Buah-Buahan" dan telah digunakan berkurun lamanya oleh pengamal perubatan Asia untuk merawat pelbagai keadaan kesihatan.
Secara traditional, kulit dan isi manggis digunakan untuk membuat teh, jus dan salap tropika. Buah manggis membekalkan jumlah XANTON yang paling tinggi jika dibandingkan dengan semua sumber xanton yang diketahui.
XANTON adalah fitonutrien yang aktif secara biologi dengan ciri-ciri antioksida yang poten.
KHASIAT MANGGIS (KESELURUHAN BUAH MANGGIS TERMASUK KULIT DAN BIJI)
1. Anti-fatigue (energy booster) - menghilangkan keletihan (pemangkin tenaga)
2. Powerful anti-inflammatory (prevents inflammation) / menghalang keradangan
3. Analgesic (prevents pain) / mencegah sakit urat saraf
4. Anti-ulcer (stomach,mouth and bowel ulcers) / mencegah ulser (perut, mulut dan dubur)
5. Anti-depressant / mencegah kemurungan
6. Anxyolytic (anti-anxiety effect) / mencegah kebimbangan, kegelisahan, rasa panik dan rasa cemas
7. Anti-Alzheimerian (helps prevent dementia)
8. Anti-tumor and cancer prevention (multiple categories cited)... shown to be capable of killing cancer cells / Anti-tumor dan mencegah kanser.
9. Immunomodulator (multiple categories cited) - helps the immune system / membantu meningkatkan imun badan
10. Anti-aging / Anti penuaan
11. Anti-oxidant / Anti-oksida yang hebat
12. Anti-viral / Mencegah jangkitan virus dan kuman
13. Anti-biotic (modulates bacterial infections) / Mengelakkan jangkitan bakteria
14. Anti-fungal (prevents fungal infectionsa) / Mencegah dan merawat jangkitan fungus
15. Anti-seborrheaic (prevents skin disorders) / Mencegah dan merawat sakit kulit/masalah kulit
16. Anti-lipidemic (blood fat lowering, LDL) / Membuang kolesterol jahat
17. Anti-atherosclerotic (prevents hardening of arteries) / Mencegah keanjalan arteri
18. Cardioprotective (protects the heart) / Menjaga kesihatan jantung
19. Hypotensive (blood pressure lowering) / Membantu mengawal tekanan darah tinggi
20. Hypoglycemic (anti-diabetic effect) / Mengurangkan gula dalam darah (mencegah kesan-kesan diabetes)
21. Anti-obesity (helps with weight loss) / Mencegah kegemukan
22. Anti-arthritic (prevention of arthritis) / Mencegah arthiritis (sakit lutut atau belakang disebabkan oleh kekurangan bendalir antara sendi)
23. Anti-osteoporosis (helps prevent the loss of bone mass) / Mencegah osteoporosis
24. Anti-periodontic (prevents gum disease) / Mencegah penyakit gusi
25. Anti-allergenic (prevents allergic reaction) / Mencegah alahan
26. Anti-calculitic (prevents kidney stones) / Mencegah batu karang dan sakit buah pinggang
27. Anti-pyretic (fever lowering) / Membantu mengurangkan demam
28. Anti-Parkinsonism
29. Anti-diarrheal diseases / Mencegah cirit – birit
30. Anti-neuralgic (reduces nerve pain) / Membantu mengurangkan sakit saraf
31. Anti-vertigo (prevents dizziness) / Mencegah Pening-pening (Gayat)
32. Anti-glaucomic (prevents glaucoma) / Mencegah glaucoma (sejenis penyakit mata)
33. Anti-cataract (prevents cataracts) - Anti Katarak (bahagian legap pada kanta mata)
34. Pansystemic - has a synergistic effect on the whole body / Mengimbangi seluruh badan.
No comments:
Post a Comment